Whyreds visning som öppnade årets Fashion Week, på Berns i Stockholm. Foto: TT

Mode: Våga färg i höst

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Modeveckan i Stockholm, där höstens trender uppenbaras. Modespanare Nina Johansson Campioni berättar vad du ska ha koll på.

Modeveckan, Fashion Week, är inne på sin sista dag och redan nu ser vi vad som trendar framöver. Det blir en färgstark höst. 

– Lila, mycket orange och bruna trender. Det är mer färg än det brukar vara under vinter/höst, då vi framförallt i Skandinavien har mycket svart och grått, säger Nina Johansson Campioni i SVT:s Gomorron Sverige.

Hon fortsätter:

– Vi ser vibbar från 80-talet när det gäller färgställningar.

Rustika material

Förutom den energifyllda färgtrenden präglas hösten av tweed, ull och manchester.

– Det är mycket kavajer och kostymer i en uppdaterad herrgårdslook. Manchester tror jag blir stort till hösten.

Tips – det ska du behålla

Tittar du i garderoben ska du hålla fast i skinnbyxorna, som flera kollektioner under Modeveckan innehåller.

– Det är högre byxben, där man ser ankel och vad. Det ser man mycket på skinnbyxor, säger Nina Johansson Campioni.

Kommer 70-talstrenden att hålla i sig?

Det kommer definitivt att hålla i sig hela våren och sommaren, och på vissa fall i höst när det gäller skinn, mocka och utsvängda jeans.

Livestreamad visning

Om du själv vill modespana kan du göra det via nätet. Nytt på Modeveckan för i år är att du kan ta del av höstmodet – live. Temat är teknik och mode, vilket bland annat genomsyrar Ida Klamborns visning under onsdagen.

– Hennes visning går under namnet democratic front row. Kändisar som brukar sitta på hennes front row har överlåtit sin plats till robotar som direktsänder visningen, säger Nina Johansson Campioni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.