Tobias Billström/Stefan Löfven Foto: TT

Moderaterna KU-anmäler regeringens coronahantering

Uppdaterad
Publicerad

Coronakommissionens granskning av den svenska coronahanteringen är inte tillräcklig. Det anser Moderaterna, som nu anmäler regeringen till Konstitutionsutskottet.

Enligt Moderaterna måste det bli tydligt vilka beslut den svenska coronastrategin lutar sig mot.

– Det är extra viktigt eftersom Sverige sticker ut om man tittar på antal döda och sjuka, säger Tobias Billström, riksdagsledamot (M), till Aftonbladet.

Billström menar även att regeringens hantering präglats av motstridiga budskap, där fokus i våras låg på att begränsa smittspridningen för att undvika en hög belastning på sjukvården för att sedan övergå till ett mål om en generellt minskad spridning av viruset.

KU:s granskning bör, enligt Billström, lägga särskilt stor vikt vid regeringens agerande inför den andra smittovågen.

– Förberedelsen inför andra vågen kom igång sent, precis som nödvändiga åtgärder för att dämpa smittspridningen, säger han.

Bilden av att Sverige sticker ut negativt i jämförelse med andra länder delas dock inte av socialminister Lena Hallengren (S).

”Det är en tragedi med många döda under pandemin i Sverige. Men under det här året sticker inte Sverige ut jämfört med övriga Europa. Det vore klädsammare om Moderaterna ville vara en konstruktiv kraft i pandemiarbetet.”, säger Hallengren i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.