Foto: TT

MP backar om förbifarten

Publicerad

Regeringen ser inte längre någon anledning att bibehålla frysningen av motorvägsprojektet Förbifart Stockholm. ”Vi stoppar inte längre Förbifarten” skriver Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Karin Svensson Smith (MP), ordförande i Trafikutskottet i en debattartikel i SvD.

”Alliansen i landstinget vill inte diskutera någon möjlighet att föra över pengar från motorvägsprojektet Förbifart Stockholm till kollektivtrafiken. Vi är djupt kritiska till detta. Bristen på samsyn gör dock att regeringen nu inte ser någon anledning att bibehålla frysningen av projektet” skriver MP-företrädarna på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt.

”Har gjort vad vi kunnat”

Åsa Romson och Karin Svensson Smith skriver att det är ett tungt besked för dem att ge.

”Vi vet att Förbifart Stockholm kommer att försvåra arbetet att uppnå klimatmålen och riskera att Stockholm blir en stad där fler blir beroende av bilen. Men vi vet att vi gjort vad vi kunnat politiskt för att stoppa detta gamla motorvägsprojekt.”

Riksdagsbeslut på torsdagen

På torsdagen ska riksdagen diskutera projektet och fatta beslut. En majoritet bestående av Alliansen och Sverigedemokraterna i trafikutskottet ställde sig i förra veckan bakom en Alliansmotion som föreslår att byggandet av Förbifart Stockholm bör återupptas senast den 1 januari 2015. Regeringen ville skjuta upp det till den 1 maj för att förhandla om finansiering och fördelning till kollektivtrafiken.

SVT har tidigare rapporterat om att Miljöpartiet utsatts för hård press att ge upp sitt motstånd mot vägbygget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förbifart Stockholm

Mer i ämnet