T.v: Leif Sandahl, sakkunnig på MSB. T.h: Gräsbrand vid banvallen nära Hörken i Örebro län. Foto: Press/Johannes Weckström SVT

MSB-kritik mot tågbolagen: ”De kan inte åka runt och spruta eld”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens många skogsbränder ser nu MSB:s sakkunnige inom skogsbränder det som nödvändigt att tågbolagen som trafikerar svenska järnvägar gör allt för att undvika antändningar utmed banvallen framöver.
– Det är dags att de tänker till så att det inte uppstår bränder från tågen. De kan inte åka runt och spruta eld samtidigt som det är grillförbud, säger brandingenjören Leif Sandahl.

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap nu sammanfattar sommarens skogsbränder konstaterar de att omkring hundra av dem startats på grund av tågtrafik.

– En del har varit jättestora, bland annat i Värmland i början av sommaren, säger Leif Sandahl.

Bränderna som antänds i anslutning till spåren är ofta svårsläckta – oländig terräng med mycket skog på platser där räddningstjänsten inte är resursstark.

Gnistor som bildas när tågen kör fram skapar stora bränder med som värst förödande konsekvenser, och nu är det dags att tågbolagen tar tag i problemet, säger Leif Sandahl.

– Det är dags att de tänker till. De kan inte åka runt och spruta eld samtidigt som det är grillförbud.

– Det kan inte fungera så i ett samhälle att individen förbjuds att grilla i trädgården samtidigt som det är tillåtet för tågbolag att åka runt och spruta eld, säger brandingenjören Leif Sandahl vid MSB.

Polisanmälan mot Green Cargo

I samband med de omfattande bränderna i Värmland i början av sommaren gjordes en polisanmälan mot bolaget Green Cargo efter att det börjat brinna på flera ställen utmed rälsen.

– Jag ser ju att den här polisanmälan är väldigt viktig ur ansvarssynpunkt. Om de varit vållande eller ansvariga, så är det ju solklart att de inte kan hålla på med sådan verksamhet som är brottslig, som det rör sig om. Om man kan förutse en risk som man nästan med hundra procents säkerhet ser kommer att orsaka en olycka, ska vi acceptera den som samhälle? Det tycker inte jag, avslutar Leif Sandahl.

Orsak kan ej fastställas

Det polisanmälda bolaget Green Cargo har tidigare sagt att det inte går att fastställa att det är ett av deras tåg som orsakade den brand som polisanmälan rör. De gör också en intern utredning för att försöka ta reda på om de gjort något fel i det aktuella fallet.

– Men den är inte klar än, säger presstalespersonen Anders Vestberg på Green Cargo.

– När naturen är kruttorr så finns ju den här risken. Det har varit speciella förhållanden den här sommaren.

Men är det försvarbart att köra i naturen när de här riskerna finns?

– Det är Trafikverket som har ansvar för att anläggningen är okej att köra på. Och ger de grönt ljus då kommer vi att köra. Det är inte vår sak att ta det beslutet. Det går inte att stoppa all tågtrafik bara för att det är en torr sommar.

SVT har sökt Trafikverket för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet