MSB har pausat lanseringen av det nya digitala coronaverktyget på obestämd tid.

Folkhälsomyndigheten stoppar MSB:s nya coronasatsning

Uppdaterad
Publicerad

MSB:s nya digitala coronaverktyg har varit färdigt i veckor – men nu stoppar Folkhälsomyndighheten lanseringen.

Anledningen är att myndigheten har lyft fram kritik mot tjänsten.

– För stunden vill Folkälsomyndigheten inte ha det, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB.

Myndigheten för skydd och beredskap (MSB), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har samarbetat under en tid för att ta fram ett digitalt verktyg i form av en webbsida med syftet att kartlägga symptom för covid-19 och svenskars beteendeförändringar till följd av pandemin.

Tekniken har varit klar i veckor, men i ett pressmeddelande uppger MSB under måndagen att lanseringen har pausats på obestämd tid.

Coronapandemin

Anledningen är att Folkhälsomyndigheten inte är nöjd.

”FHM:s val”

– Det är FHM:s val. Det är på grund av reaktioner från regioner och länsstyrelser, så självklart lyssnar vi på det, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB, och fortsätter:

– Det är dock viktigt att understryka att vi har tagit fram verktyget efter deras önskemål. Men för stunden vill man inte ha det.

Vad är det med verktyget som FHM har reagerat på?

– Det får ni fråga dem om.

SVT rapporterade redan förra veckan att MSB hade planerat en stor kampanj med reklamfilmer, callcenters och massutskick av sms med länk till testsidan av verktyget. 

”Kan skapa oro”

Både länsstyrelsen i Stockholm och statsepidemiolog Anders Tegnell riktade kritik mot lanseringsplanerna och menade bland annat att ett sms-utskick skulle kunna skapa oro och öka söktrycket på vården.

När en lansering kan bli aktuell är nu oklart.

– Jag tänker att vi pausar tills vi eventuellt får ett annat besked. FHM är experter på smittspårning. Vi får jobba efter deras önskemål, säger Anna Lindbäck.

SVT  Nyheter har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet