Foto: SVT

MSB: ”Tror inte det blir brist på dricksvatten”

Uppdaterad
Publicerad

Åtgärderna för att minska coronavirusets spridning kan leda till brist på kemikalier som behövs till dricksvatten, enligt MSB. Trots det tror inte myndigheten att det kommer bli brist på dricksvatten framöver.

– Bedömningen är att den risken inte finns om man jobbar proaktivt, säger Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, till Morgonstudion.

Under en presskonferens på måndagen talade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om risken för kemikaliebrist, något som skulle kunna påverka dricksvattnet. Men det finns ingen anledning att vara orolig för tillgången på dricksvatten, enligt Svante Werger.

– Vår avsikt är absolut inte att bidra till oro, utan vara tydliga med att det här är ett arbete som behöver göras, säger han.

Kan påverka jordbruket

MSB varnar för att coronapandemin på sikt kan innebära problem för jordbruket.

– Där ser vi att det finns utmaningar när det gäller personalförsörjningen, eftersom de är beroende av säsongsarbetare som kommer från andra länder. Nu kommer det inte fungera på samma sätt, så det kan leda till att tillgången på olika grönsaker varierar eller inte ser ut på exakt samma sätt som vanligt om man inte lyckas lösa det här, säger Svante Werger.

Tegnell: ”Har fått platt kurva”

Olika delar av landet befinner sig just nu på olika delar av smittspridningskurvan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på telefon i Morgonstudion.

– Det man kan säga är att vi har fått en platt kurva. Sjukvården fortsätter att fungera, även om det har varit slitsamt i Stockholm, säger han.

Anders Tegnell hoppas på att att händelseutvecklingen i Stockholm, där många har smittats på äldreboenden, inte återupprepar sig i andra delar av ladet.

– Jag hoppas att resten av landet lär sig från erfarenheten vi har fått från Stockholm och blir ännu bättre med sitt arbete på äldreboenden, så vi slipper se det scenariot, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.