Skatteverket har anmält cirka 90 företag för fusk med omställningsstödet.

Skatteverket anmäler 90 bolag för bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Skatteverket har lämnat in 90 brottsanmälningar till Ekobrottsmyndigheten för misstänkt fusk med omställningsstödet. Samtidigt startar myndigheten sina efterkontroller – och då räknar man med att hitta både fler och grövre brott.

– I huvudsak är det brott mot utdelningsförbudet, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

I den första omgången av omställningsstödet kom det in drygt 24 000 ansökningar till Skatteverket med ett värde på 4,4 miljarder kronor, där 2,8 miljarder kronor har betalats ut.

– I huvudsak är det brott mot utdelningsförbudet som vi anmält till Ekobrottsmyndigheten. Sedan är det ärenden där företagen uppgett felaktiga fasta kostnader och blåst upp kostnaderna. När vi börjat titta närmare finns det ingen substans bakom det här, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Granskar i efterhand 

Nu är det möjligt för företagen att söka den andra omgången av omställningsstödet som gäller förlorade inkomster för maj, juni och juli.

Samtidigt startar Skatteverket sina efterkontroller av de utbetalda coronastöden. Det är en mer fördjupad granskning där Skatteverket kommer att göra oanmälda besök hos företag där myndigheten kommer begära underlag från bokföringen.

– Det kan bli beskattningskonsekvenser av det här. Då tittar vi inte bara på omställningsstödet utan även på samtliga stöd under coronapandemin, säger Conny Svensson och fortsätter:

– Genom en ny lag har vi möjlighet att hämta in information från bland annat Tillväxtverket, som har hand om permitteringsstödet, och jämföra vad det är man redovisat till oss.

Grövre brott

De misstänkta brotten handlar om allt från 40 000 till flera miljoner kronor. När nu efterkontrollerna av coronastödet inleds räknar Ekobrottsmyndigheten inte bara med fler anmälningar – utan även med betydligt större belopp.

– Vi förväntar oss att anmälningarna som kommer från efterkontrollerna inte bara enbart ska handla om omställningsstöd utan en bredare palett av misstankar, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.