Kent Persson (M), partisekreterare, Erik Ullenhag (FP) avgående integrationsminister och Michael Artursson (C), partisekreterare.

C och FP: Nej till regeringssamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett klart och tydligt nej från Centerpartiet och Folkpartiet när de i Agenda svarade på om de kan tänka sig ett regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

– Det är inte aktuellt för Folkpartiet att gå in i en regering med Socialdemokraterna, sade Erik Ullenhag (FP) som varit integrationsminister i alliansregeringen och tillade att nu ser vi konsekvenserna av att S var illa förberedda för regeringsförhandlingar.

Det faktum att Socialdemokraterna nu sagt nej till att ha med Vänsterpartiet i sin regering påverkar inte hur FP och C ser på regeringsbildningen.

Läget efter valet 2014

– Vi har gått till val på en alliansregering. Det fick vi inte väljarnas stöd för. Nu ligger bollen hos Stefan Löfven och de rödgröna, sade Michael Arthursson, partisekreterare i Centerpartiet.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi ska göra samma sak efter valet som vi innan sagt att vi ska göra. Jag har sagt att vi vill ha en alliansregering och annars går vi i opposition, sade Erik Ullenhag.

Stefan Löfven menar att det exceptionella läget med Sverigedemokraterna innebär att alla partier måste ta ett ansvar.

– Det är konstigt att så fort S vill ta rodret ska andra partier ta ansvar, sade Michael Arthursson.

”Fortsätter hålla det vi lovar”

Kent Persson, Moderaternas partisekreterare, fick frågan vad han tycker om att Sverigedemokraterna öppnat för att rösta på Alliansens budgetförslag och på så vis fälla en rödgrön regering.

– Vi kommer att fortsätta hålla det vi lovar. Vi har ett valmanifest och en budget. Vi kommer att rösta ja till en politik som skapar möjligheter och jobb och nej till en politik som förstör möjligheterna, svarade Persson.

Skulle det spela roll för er om ni fäller regeringen med hjälp av SD-stöd för er budget?

– I grund och botten inte. Vi ska svara upp mot våra väljare. Det är Stefan Löfvens ansvar att regera. Han har haft ett extremt högt tonläge mot alliansregeringen som han beskrev som svag med 49,5 procent. Nu tänker han bilda en minoritetsregering på 38 procent. Jag undrar hur han tänker beskriva det.

”Ska stå fast vid våra värden”

Kent Persson sade också i Agenda att Moderaterna nu måste analysera varför många av deras väljare gått till Sverigedemokraterna.

Var det ett misstag med Reinfeldts tal om att öppna sina hjärtan för flyktingar?

– Politik handlar inte om att följa opinionen utan skapa den. Fredrik Reinfeldt har stått för öppenhet och tolerans. Sverige är nu kanske ett av de mest liberala länderna i världen och de värdena ska vi stå fast vid.

Hur länge gäller avståndstagandet att agera stödparti eller samarbeta med S? Hela mandatperioden?

– Vi har gått till väljarna med att vi vill ha en alliansregering. Nu bör vi se vad vi har för utmaningar och formulera en politik för öppenhet och mångfald. Och ha en ganska hård opposition, sade Ullenhag.

– Vi tänker inte lägga ner vår politik för att Socialdemokraterna har svårt att bilda regering. Vi ska granska tufft och satsa på att ta tillbaka regeringsmakten 2018, sade Michael Arthursson.

Jämtin: De kommer att ta ansvar

Senare kommenterade Carin Jämtin (S) det tydliga nejet från C och FP i SVT:s Aktuellt:

Ni hoppas fortfarande på stöd från Centerpartiet och Folkpartiet?

– Det är två olika saker att sitta i en regering tillsammans eller att samarbeta i kammaren. Jag tar för givet att alla de partier som vill alla svenskars bästa samarbetar för att skapa en politik för fler jobb och bättre skola. Centerpartiet och Folkpartiet är också konstruktiva partier, precis som Vänsterpartiet. Så jag ser fram emot ett samarbete med alla de partierna i riksdagen.

Hittills har de sagt blankt nej?

– Till att sitta i en regering ledd av Stefan Löfven, ja. Det är seriösa partier och jag är förvissad över att de kommer att ta ansvar för Sveriges bästa.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet