Israels premiärminister Netanyahu vid måndagens presskonferens i Tel Aviv där han påstod att Israel har bevis för att Iran trots kärnenergiavtalet har ett hemligt kärnvapenprogram. Foto: TT

Netanyahu: Bevis för att Iran döljer kärnvapenprogram

Uppdaterad
Publicerad

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger i ett tv-sänt anförande att han har bevis för att Iran har ett hemligt kärnvapenprogram. Irans statstelevision avfärdar uppgifterna som propaganda.

Netanyahu säger också att ”Iran har ljugit” efter att kärnenergiavtalet undertecknades, rapporterar Reuters.

Enligt Benjamin Netanyahu har Israel ett ”halvt ton” underrättelsematerial som bevisar hur Iran har fortsatt bygga på kunskaperna om hur man tillverkar kärnvapen.

Premiärministerns tv-presentation visar enligt honom själv ”nya och avgörande bevis för det hemliga kärnvapenprogram som Iran har gömt i åratal från det internationella samfundet i sitt hemliga kärnarkiv”.

Enligt Reuters uppger Israel att landet ska skicka experter till Tyskland och Frankrike för att dela med sig av informationen. En talesperson för den tyska regeringen säger att det Internationella atomenergiorganet (IAEA) genast bör utvärdera informationen.

Iran: ”Propaganda”

I iransk statstelevision tillbakavisas Netanyahus påståenden och hela den israeliska ledarens annförande kallas för propaganda, rapporterar Reuters.

Irans biträdande utrikesminister,Abbas Araghchi, kallade Netanyahus tal för löjligt, barnsligt och ett försök att påverka Trumps beslut.

Trump: ”horribelt för USA”

Vid ett tal i Washington säger Trump att uppgifterna Netanyahu presenterade visar att han haft rätt hela tiden. Han upprepade att kärnavtalet är ”horribelt för USA” men kom inte med några nya besked om USA kommer lämna avtalet. 

– Vi får se vad som händer, säger Trump.

Den amerikanska presidenten har fram till den 12 maj på sig att besluta om avtalets framtida öde.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i sitt anförande att han är övertygad om att Trump kommer att göra ”det rätta”.

Delvis gamla bevis

En del av de bevis som Netanyahu presenterade under måndagen är långt ifrån nya. Enligt en artikel i brittiska the Guardian presenterades några av dokumenten FN och IAEA redan 2005.

IAEA har bedömt att Iran avslutade stora delar av sin kärnvapenutveckling 2003 och att det inte finns bevis för att den ska ha fortgått sedan 2009.

Olli Heinonen, före detta chefsinspektör vid IAEA, säger till tidningen att han ”bara såg en massa bilder jag sett förut”, angående Netanyahus presentation.

Macron kämpar för avtalet  

Tidigare under måndagen manade Rysslands president Vladimir Putin och Frankrikes president Emmanuel Macron till strikt efterlevnad av kärnenergiavtalet som slöts mellan Teheran och västmakterna 2015.

I söndags meddelades från Elyséepalatset att Emmanuell Macron och Irans president Hassan Rouhani talat med varandra i telefon i över en timme. De två kom då överens om att försöka bibehålla avtalet.

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet.

Iran har gått med på att FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

FN:s vapenembargo ska finnas kvar under fem år efter avtalets start.

Sanktioner mot iranska köp av robotteknik ska inte upphävas förrän efter åtta år.

I utbyte mot detta hävs de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.