Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands president: ”Sveriges sak är vår” Foto: Anders Wiklund / TT

Niinistö: Sverige och Finland står tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Finland kommer inte gå vidare i Natoprocessen utan Sverige. Det beskedet gav president Niinistö på en gemensam presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på söndagen.

– Jag säger att Sveriges sak är vår sak, det betyder att vi går hand i hand.

Natos generalsekreterare är på besök i Finland för att medverka på säkerhetspolitiska konferensen Gullrandadiskussionerna. Bland annat diskuteras kriget i Ukraina och Finlands Natoansökan.

– Sverige och Finland står tillsammans om detta, sa president Sauli Niinistö på en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg under söndagen.

Sverige och Nato

Presidenten uppgav på presskonferensen att Finland inte går med i Nato om Sveriges problem med Turkiet gör att det svenska medlemskapet skjuts upp, rapporterar norska NRK.

– Jag säger att Sveriges sak är vår sak, det betyder att vi går hand i hand.

Turkiet kräver säkerhetsgarantier från Sverige för att godkänna ett Natomedlemskap och har tidigare framfört en kravlista.

Under den gemensamma presskonferensen sa Natos Stoltenberg att oro från alla allierade behöver bemötas, inklusive Turkiets, och att han håller fortsatt kontakt med de tre länderna.

Stoltenberg: Ser fram emot dagen

Senare under söndagen höll Stoltenberg och Niinistö anföranden under konferensen Gullrandadiskussionerna. Där upprepades budskapen från den tidigare presskonferensen. President Niinisö kommenterade bland annat Turkiet.

– Vår konstruktiva dialog med Turkiet kommer fortsätta. I utbyte förväntar vi oss också att våra säkerhetsintressen tas på allvar.

Jens Stoltenberg sade att han ser fram emot dagen när Nato kan välkomna båda Sverige och Finland i alliansen.

– Därigenom sänder han signalen att han förväntar sig att den här problematiken kommer lösa sig, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på uktrikespolitiska institutet, när han kommenterade konferensen i SVT:s direktsändning.

Niinistös uttalande tidigare under söndagen om att Finland och Sverige står hand i hand i Natoprocessen var inte överraskande, menar Hallenberg.

– Det var utomordentligt väntat, jag har väldigt svårt att tänka mig någonting annat än att Sverige och Finland ska bli medlemmar gemensamt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet