Nicklas Nygren Foto: Privat

Nicklas vann mot Radiotjänst

Uppdaterad
Publicerad

I dag slog Högsta förvaltningsrätten (HFD) fast att man inte längre är skyldig att betala tv-avgift för sin dator, telefon eller surfplatta. – Det var ett glädjande beslut, säger Nicklas Nygren, som drivit målet.

I februari förra året ringde Radiotjänst upp Nicklas Nygren, från Lund, och frågade om han har en dator med internetuppkoppling. Han svarade ja och Radiotjänst tvingade honom därmed att betala tv-licens, vilket han gjorde.

Men samtidigt överklagade han beslutet och fallet togs upp i både förvaltningsrätten och kammarrätten och i dag fattade den högsta instansen sitt beslut, HFD. Man slipper betala tv-avgift för sin dator, surfplatta och mobil och Radiotjänst måste betala tillbaka Nicklas Nygrens avgift, runt 3.000 kronor.

– Det var ett glädjande beslut. Det här har tagit väldigt mycket tid och varit ett stort inslag i min vardag, säger 28-åriga Nicklas Nygren.

För pengarna kommer han förmodligen att köpa en tv, till sin nya lägenhet.

– Det är lite ironiskt, men jag kommer förmodligen att köpa en tv.

90.000 berörs

Förra året fick Radiotjänst 100.000 nya licensbetalare, vilket är rekord. Genomsnittet de senaste 15 åren ligger på 10.000 nya betalare. Radiotjänst har fått in ungefär 75 miljoner kronor på avgifter som rör tv-avgift för datorer, surfplattor och mobiler. Men Radiotjänst säger att inga avgifter kommer att betalas tillbaka.

– Men eftersom jag kommer att få mina pengar tillbaka, så borde de andra också få det.

I förvaltningsrätten finns 500 överklaganden som rör att Radiotjänst tagit ut avgift för dator, mobil eller surfplatta. Dessa kommer nu att avskrivas.

”Många hejarop”

Sedan rättsprocessen drog i gång har många hört av sig till Niklas Nygren.

– Det har varit många hejarop och många som kommit med argument. Jag tycker att det är lite lustigt att Radiotjänst har gått ut så hårt, eftersom inte finns täckning i lagtexten. En tv-mottagare ska användas för att primärt ta emot ut- och vidaresändning.

Han säger att det inte är syftet med hans dator.

– Jag använder den inte primärt för att se på tv, men det spelar ju inte heller någon roll, enligt domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ingen tv-avgift för dator

Mer i ämnet