Flera nöjesparker kräver totalt 1,5 miljarder av regeringen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nöjesparker kräver 1,5 miljarder av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Att Sveriges nöjesparker inte får öppna i sommar är i praktiken ett näringsförbud, menar parkerna, som nu begär sammanlagt 1,5 miljarder kronor i statlig ersättning av regeringen.

– Vi ställs på ruinens brant, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Det är tyst på Gröna Lund, Liseberg och Skara Sommarland.

Nöjesparkerna väntade in i det sista, beredda att öppna med en plan för att minimera risken för smittspridning. För drygt två veckor sedan kom beskedet: nöjesparkerna undantas inte från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

– Det är oansvarigt av regeringen att ge oss ett näringsförbud utan att komma med någon idé om hjälp. Vi ställs på bar backe. Det är en omöjlig situation, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska nöjesparksföreningen.

Begär ersättning

Nu begär Svenska nöjesparksföreningen ersättning från staten på totalt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna.

– Vi har intäkter under ungefär tre månader om året, men kostnader för 12 månader. Det är pengar som vi lever på när vi inte har några intäkter från höst till vinter.

Det statliga omställningsstödet utgår från mars och april och träffar inte nöjesparkernas sommarmånader, poängterar han. Det blir heller ingen ersättning från försäkringsbolagen, eftersom det är ordningslagen och inte smittskyddslagen som används för att begränsa sammankomster.

– Vi ställs på ruinens brant. Vi behöver låna pengar för att klara oss igenom den här krisen, säger Widell.

Nöjesparkers tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det gör att exempelvis Liseberg, Gröna Lund och Skara Sommarland håller stängt medan Kolmården och Furuvik till viss del håller öppet.

Tappar 99 procent

För Liseberg handlar det om ett tapp på 99 procent av årets omsättning jämfört med i fjol, närmare 819 miljoner kronor. Och för koncernen Parks and Resorts, som äger Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuvik och Kolmården handlar det om ett tapp på 83 procent av omsättningen, drygt 853 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.