Foto: SVT

Nordea: Vi godtar inte skatteflykt

Uppdaterad
Publicerad

Alla fall som har uppmärksammats i den stora läckan från advokatbyrån Mossack Fonseca ska utredas på nytt, säger Nordeas vd Casper von Koskull i SVT:s Aktuellt. – Om vi ser upplägg som har syftet att kringgå skatter kommer vi att vidta åtgärder, säger han.

Nordeas vd Casper von Koskull säger att han är både förvånad och förbannad efter avslöjandet hur Nordea hjälpt förmögna bankkunder att undvika skatt i Sverige genom att placera pengar i brevlådeföretag i skatteparadis.

– Jag är själv förvånad över i vilken utrsträckning det skett, säger han men menar att de nya regler som tillkommit sedan 2009 ska förhindra den typen av verksamhet som nu har avslöjats. Sedan 2009 rapporterar banken alla skatteskyldiga svenskars pengar till Skattemyndigheten.

Panama-dokumenten

”Följer alla lagar”

– Om vi i dagens läge har att göra med ett offshorebolag måste vi veta vilka de verkliga huvudmännen är och vi måste följa alla lagar och vi måste följa vår skattepolicy som säger att vi inte ska hjälpa kunder att fly skatt. Vi godtar inte skatteflykt, säger Casper von Koskull.

Men trots att reglerna ändrades 2009 har det förekommit nya upplägg så sent som 2015, där kunder fått hjälp att sätta upp brevlådeföretag med målvakter som registrerade ägare.

Vad är poängen med det om inte att undgå skatt?

– Det kan finnas internationella, komplexa förmögenhetsbilder, säger Casper von Koskull.

I dagsläget administerar Nordea omkring 100 aktiva brevlådeföretag, där ägare i flera fall är en annan på papperet än i verkligheten. Alla de fall som avslöjats i läckan ska gås igenom, säger han.

– Vi kommer att stärka våra procedurer och vi kommer att göra en ny utredning för att se om vi har följt våra procedurer. Om vi ser upplägg som har syftet att kringgå skatter kommer vi att vidta åtgärder.

Stoppar samarbetet med Panamabyrån

Banken bryter nu allt samarbete med den panamanska advokatbyrån.

– Det blir absolut inget mer samarbete med Mossack Fonseca efter allt jag hört de senaste dagarna. Jag är också förbannad. Banken kan inte användas som en plattform för skatteflykt.

FAKTA: PANAMA-DOKUMENTEN

Sammanlagt 11,5 miljoner läckta interna dokument från den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca har granskats av medier över hela världen.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 mediaorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid.

Sveriges Television, och ett team från Uppdrag granskning, har som enda svenska medieföretag deltagit i den internationella granskningen.

De läckta dokumenten avslöjar hur Mossack Fonsecas de facto affärsverksamhet är att skapa brevlådeföretag i skatteparadis, som används för att dölja stora summor pengar. Kontakten mellan kunder och Mossack Fonseca sköts av banker, ofta stora och internationella sådana.

Bland de som använt sig av Mossack Fonsecas tjänster finns flera nuvarande och före detta toppolitiker, sportprofiler, filmstjärnor, och ökända kriminella.

Byråns verksamhet kan kopplas till flera illegala verksamheter såsom pengatvätt, mutor och skatteflykt.

I ett uttalande skriver Mossack Fonseca att man följer lagen, och aldrig har blivit dömda för brott. Firman anser sig inte ha något ansvar för vad deras klienter använder brevlådeföretagen till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Panama-dokumenten

Mer i ämnet