Vänster: Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Höger: Kim Yong-nam, ordförande för Nordkoreas högsta folkförsamling, skakar hand med Sydkoreas president Moon Jae-in i Pyeongchang. Foto: Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik/TT

Nordkoreaexperten: ”En ovanlig förbättring av relationerna”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen blev det klart att Nordkoreas diktator Kim Jong-un bjudit in Sydkoreas president Moon Jae-in till Nordkorea.

Nordkoreaexperten Niklas Swanström beskriver händelsen som en ovanlig förbättring av relationen länderna emellan – men menar att utvecklingen varken bör underskattas eller överskattas.

Hur ovanligt är detta?

– Högst ovanligt. Inte sedan 1950-talet har en medlem av den styrande nordkoreanska familjen besökt Sydkorea, och om Moon Jae-in tackar ja till Nordkoreas inbjudan blir det första gången en hög sydkoreansk politiker besöker landet sedan 2007, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik på Försvarshögskolan, till SVT Nyheter.

Nordkorea-krisen

Vad betyder det för relationerna mellan Nord- och Sydkorea?

– Inbjudan innebär en förbättring av relationerna som inte bör underskattas, men inte heller överskattas. Allt hänger på hur långt det internationella samfundet är villiga att gå utan att Nordkorea kompromissar vad gäller kärnvapen. Nordkorea kommer inte att vilja nedrusta, det finns inte på kartan. Utan kärnvapen blir landet ett nytt Libyen, i deras mening. Nästa steg lär bli dialog kring säkerhetsläget mellan syd och nord.

Vad tror du om den kommande händelseutvecklingen?

– Problemet är Sydkoreas allierade USA – om de säger nej till ett möte blir det nej. Detta märks bland annat på att Moon Jae-in besvarade inbjudan med uppmaningar till dialog mellan Nordkorea och USA. Nu väntar sannolikt dialog mellan Sydkorea och USA innan några besked kring vidare besök och samtal lämnas. Överlag är detta dock en kortsiktigt positiv utveckling i relationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet