Konflikten mellan Nord- och Sydkorea kan komma att förvärras ytterligare framöver, menar Niklas Swanström. Foto: Ahn Young-joon/ISDP/TT

Experten: ”Konflikten i Nordkorea riskerar att eskalera”

Uppdaterad
Publicerad

Konflikten mellan Nord- och Sydkorea kan komma att förvärras ytterligare framöver. Fredsavtalet från 2018 är i fara och Nordkorea kan komma att genomföra nya provskjutningar av missiler, säger Niklas Swanström, direktör på Institutet för säkerhets- och utrikespolitik (ISDP) till SVT.

Enligt Swanström är uppgifterna om att Nordkorea sprängt det gemensamma sambandskontoret på gränsen mot Sydkorea minst sagt oroande, men inte särskilt förvånande. Nordkoreas relation med Sydkorea och västvärlden, och då inte minst USA, har gradvis försämrats sedan det misslyckade toppmötet mellan USA och Nordkorea i Vietnam i fjol.

Mötet, där både USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jung Un deltog, var resultatlöst och ledde varken till någon nedrustning av Nordkoreas kärnvapenarsenal som USA hoppats på, eller till några lättnader i de ekonomiska sanktionerna, vilket Nordkorea velat se.

Skuldbelägger Sydkorea

Nordkorea har sedan dess lagt skulden för misslyckandet på Sydkorea, som hade en roll i förberedandet av mötet. Niklas Swanström tror att Nordkorea nu på olika sätt försöker provocera fram nya förhandlingar med USA och mer är att vänta.     

– Risken för en eskalering av konflikten är väldigt stor, säger han.

Nästa steg för Nordkorea skulle vara att bryta det militära avtal om att upphöra med ”fientliga handlingar” som Nord- och Sydkorea ingick 2018, tror Swanström. Det är också troligt med nya provskjutningar av missiler, något Nordkorea använt sig av tidigare för att stärka sin förhandlingsposition.

– Inte av kärnvapen, men kanske kortdistansmissiler.

Militär konflikt inte troligt

Men, några nya toppmöten mellan USA och Nordkorea är knappast aktuellt i nuläget, intresset från USA är svalt. 

-Jag tror inte att USA är redo att förhandla med Nordkorea så nära valet. Där har Nordkorea gjort en missbedömning, säger Swanström som tillägger att president Trump vill undvika anklagelser om göra eftergifter till Nordkorea och därmed riskera att förlora väljare.   

Men, även om nya provokationer från Nordkorea är att vänta, tror inte Niklas Swanström att det kommer att gå så långt som till en regelrätt militär konflikt mellan länderna.

-Nej, båda sidor inser hur farligt det skulle vara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.