Norges statsminister Erna Solberg (H) uppges vara beredd att avgå om misstroendeförklaringen mot Sylvi Listhaug (FrP) blir av. Foto: TT

Oviss framtid för den norska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Blir det ett misstroendevotum mot Norges justitie- och invandringsministern Sylvi Listhaug (FRP) eller inte? Det avgörs när oppositionen stortinget i dag väntas rösta. Om hon fälls är det troligt att hela norska regeringen avgår.

Norges statsminister Erna Solberg (H) uppges vara beredd att avgå om misstroendeförklaringen mot Sylvi Listhaug (FRP) blir av. Att byta justitieminister ska inte vara aktuellt, berättar källor till norska medier. Klockan nio håller Høyre krismöte.

En timme senare, klockan tio, väntas ettmöte hållas i stortinget om en misstroendeförklaring mot Sylvi Listhaug.

Inlägg har väckt kritik

Justitie- och invandringsministern har fått stark kritik efter att hon för snart två veckor sedan publicerade ett Facebook-inlägg där hon tillsammans med en bild på beväpnade män skrev att Arbeiderpartiet (AP) prioriterar terrorister framför norska medborgare.

”AP (Arbeiderpartiet) menar att terroristers rättigheter är viktigare än nationens säkerhet”, stod det in inlägget.

Publiceringen från Listhaug gjordes samma dag som filmen om terrordådet på Utøya hade premiär på norska biografer.

Flera anser att inlägget är osmakligt och att Listhaug underblåser konspirationsteorier och en hatisk samhällsdebatt. Bland kritikerna finns bland annat överlevare från Utøya, medlemmar ur AP:s ungdomsförbud, som blev utsatta för terrordådet den 22 juli 2011.

Majoritet för misstroende

Listhaug bad i torsdag om ursäkt i Stortinget och dagen innan bad även Solberg om förlåtelse å hela regeringens vägnar.

Trots det väntas oppositionen i stortinget rösta för en misstroendeförklaring mot Listhaug under dagen, men det krävs ett stöd från Kristelig folkeparti (KRF) för att den ska gå igenom. KRF, som är stödparti till regeringen, har ännu inte valt sida.

Uttalade sig om Rinkeby

Norska Sylvi Listhauge från högerpopulistiska Fremskrittspartiet (FRP) har gjort sig känd som en av Norges mest frispråkiga politiker. Under ett besök i Stockholmsförorten Rinkeby under den norska valrörelsen i augusti 2017 fick hon kritik både från Sverige och Norge. Hon hävdade bland annat att Sverige har sextio ”no-go-zoner”, där det råder ett laglöst tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.