Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny statistik visar att huhållen i södra Sverige sparat betydligt mer än de i norr. Foto: SVT

Så har svenskarna sparat el – här har förbrukningen minskat mest

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har sparat mycket el senaste året. Tack vare detta har elpriserna blivit lite lägre än annars. Men nu visar ny statistik att hushållen i södra Sverige sparat betydligt mer. Och längst i norr har elförbrukningen till och med ökat.

Den som sparar el minskar inte bara sin egen elräkning, minskad förbrukning håller också ner elpriserna generellt. Skillnaderna i landet är dock ganska stora. SVT har via Vattenfall fått siffror för hushållens förbrukning. Där syns tydligt att hushåll i norr har sparat mindre el än hushållen i söder.

I norr, i elområde 1 och 2, minskade förbrukningen de senaste tre månaderna med 10 respektive 7 procent. Då är förbrukningen korrigerad för temperaturskillnader mellan åren. I söder, i elområde 3 och 4, minskade förbrukningen med 19 respektive 21 procent el.

Klimatkrisen

I november gjorde hushållen i elområde 2 ingen besparing alls, jämfört med året innan.

Vattenfall tror att en viktig skillnad handlar om priset:

– Vi ser en större potential att spara i södra Sverige där elpriserna varit högre, säger klimatcoach Lars Ejeklint på Vattenfall.

Han poängterar också att hushåll i norr under höstmånaderna september till november är mer beroende av uppvärmning, vilket kan försvåra större elbesparingar. Vattenfall menar också att hushåll i norr oftare har bundna elpriser, och därför får mindre incitament att spara.

Kapat toppar

Enligt siffror från Svenska Kraftnät har den totala elförbrukningen i södra Sverige, elområde 3 och 4, minskat 7 till 10 procent de senaste månaderna. Också detta temperaturkorrigerat.

Längre norrut, i elområde 1 och 2, har elförbrukningen ökat. Det beror också på att i Norrland är andelen el som används i industrier mycket högre, och industrin tycks snarare öka sin elförbrukning sen förra hösten.

Hushåll i söder sparar mest

Svenska Kraftnäts statistik visar att vi  dels minskat elförbrukningen, och dessustom lyckats kapa toppar genom att ”flytta” en del elförbrukning till mindre belastade tidpunkter, något som bidrar till att stabilisera elsystemet, och hålla nere pristopparna.

– Svenskarna har generellt varit duktiga på att spara, tycker Lars Ejeklint.

Vattenfall har gjort en undersökning där 9 av 10 svarande säger att man är inställda på att minska sin elförbrukning denna vinter. Totalt sett är det främst hushållen som lyckats spara. Svenska Kraftnäts siffror från september visade att hushållen sparat 18 procent, men industrin ökat förbrukningen 1 procent.

– Industrier kan ha svårare att minska sin förbrukning, det kan även gälla företag som pizzerior, men i hushållen finns fler enkla åtgärder vi kan göra som minskar elen, som att duscha kortare eller minska temperaturen något om man har eluppvärmd bostad, säger Lars Ejeklint.

Förändrad elförbrukning

Siffrorna visar hushållens förändrade elförbrukning i september – november i år jämfört med förra året i procent.

Skillnaderna är temperaturkorrigerade för att ge en mer rättvis bild av i vad mån hushållen på riktigt minskat sin förbrukning.

Besparing elområde SE 1

September: 9

Oktober: 11

November: 9

10 procent i genomsnitt

Besparing elområde SE 2

September: 7

Oktober: 13

November: 0

7 procent i genomsnitt.

Besparing elområde SE 3

September: 21

Oktober: 23

November: 14

19 procent i genomsnitt

Besparing elområde SE 4

September: 27

Oktober: 19

November: 17

21 procent i genomsnitt

Elförbrukningen totalt

Både hushåll, företag och andra elkunder, enligt Svenska kraftnät, september till november 2022 jämfört med 2021.

SE 1: + 9 procent

SE 2: + 0,5 procent

SE 3: – 7 procent

SE 4: – 10 procent

Totalt: – 6 procent

Källa: Svenska kraftnät

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet