Nu får vårdpersonal mer betalt på helgen

Publicerad

Ersättningen för obekväm arbetstid på helger inom sjukvården höjdes med 15 procent 2018 och efter nyår höjs det med ytterligare 23 procent.
– Det underlättar att bemanna de vårdavdelningar vi har, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

På tisdagen fastställde den grönblå samverkan, allianspartierna och miljöpartiet, i regionfullmäktige sitt budgetförslag för 2019.

Det innebär bland annat ett höjt tillägg för obekväm arbetstid på helger inom sjukvården. Det nuvarande ob-tillägget ökar från plus 15 procent till plus 50 procent.

– Det underlättar att bemanna de vårdavdelningar vi har, och det är ett vallöfte vi haft, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Ca 600 kronor extra i lön för två helger

Arbetsmiljön för sjukvårdspersonal var en högt prioriterad fråga för samtliga partier inför regionvalet i Västra Götaland.

Satsningen som nu fastställts i budgeten 2019 kostar skattebetalarna 155 miljoner kronor. De som får tillägget är samtliga i sjukhuspersonalen som jobbar patientnära förutom läkarna.

Tillägget blir cirka 600 kronor om vårdpersonalen jobbar två helger – ena helgen fredag, lördag och söndag och den andra lördag och söndag.

Tillägget är räknat utifrån ett typexempel för en sjuksköterska och en undersköterska.

Sänka andelen personal från bemanning

I mars i år rapporterade SVT Nyheter Väst också att Västra Götalandsregionen skulle vara oberoende av bemanningspersonal inom ett år.

– Nationellt är målet att mindre än 2 procent av den egna personalen ska utgöra bemanningspersonal, vi ligger på 2-3 procent så vi ligger bra till i jämförelse med andra, sa Ann Stokland då, samordnare för arbetet med att minska hyreskostnaderna inom VGR.

Hur ser det målet ut i dagsläget?

– Vi har det målet och vi bör kunna nå det. Idag är 2,6 procent av personalen från bemanningföretag, säger Johnny Magnusson (M).

VGR:s budgetsatsningar för 2019

Visa

Västra Götalandsregionen har spaltat nedan punkter för budgetsatsningarna 2019

• Ett fortsatt arbete för att förbättra medarbetarnas villkor genom bland annat höjda OB-ersättningar.

• Omställningen av hälso- och sjukvården genom fortsatta satsningar på primärvården och dess roll som första linjens vård. Den nära vården står i centrum och målsättningen är att invånarna ska ha en fast läkarkontakt. Samtidigt ska den högspecialiserade vården koncentreras för att garantera en patientsäker och jämlik vård av hög kvalitet.

• Framtidens vårdinformationssystem som är en historiskt stor satsning för att underlätta för såväl vårdpersonal som invånarnas kontakter med hälso- och sjukvården.

• Stora satsningarna på regionens kollektivtrafik. Det handlar bland annat om miljardinvesteringarna i nya tåg och riktade medel för att öppna fler tågstopp runt om i Västra Götaland.

• Klimatfrågorna inom ramen för Klimat2030, med målet att bli fossiloberoende till år 2030.

• Personer med psykisk sjukdom eller med psykisk funktionsnedsättning. Därför ligger vår psykiatrisatsning kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer