Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog om det kommande vädret: kyla. Foto: Karin Airaksinen/SVT, TT

Nu kommer vintern till hela landet

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gör kylan comeback i nästan hela landet. Och de låga temperaturerna kan ställa till det i trafiken.

– Det finns risk att vi har våta vägytor som kan frysa på och orsaka halksvårigheter, bra att känna till om man ska ge sig ut på vägarna, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

November bjöd på tvära kast vädermässigt med både snökaos i Götaland och Svealand, samt värmerekord i Småland. Men efter en mildare tid sjunker nu temperaturerna och i början av nästa vecka ser vintern ut att komma på riktigt. Då sveper nämligen riktigt kall luft söderut över landet. Hela landet kan räkna med minusgrader och i de nordligaste delarna kan temperaturen falla en bra bit ned på minusskalan.

– Det blir betydligt mer vinterväder framöver. Det är också lite torrare luft som börjar ta över så vi blir av med med det täta molntäcket och kommer istället att bjudas på den vackra decembersolen, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SVT.

Lokala snöbyar att vänta

I landets östra och södra delar har det den senaste veckan töat rejält. Men nästa vecka kan lokala snöbyar förekomma. Hur mycket snöfall det handlar om är dock osäkert.

– I nuläget ser det inte ut att röra sig om några stora snömängder, men där vi senaste tiden haft töväder kan det bli lite vitt på marken igen, säger Marcus Sjöstedt.

Om den kalla luften skulle etablera sig kan snötäcket ligga kvar ett tag.

Läs mer om vädret framöver här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.