FN-rapport: 2020 kan bli det näst varmaste året hittills

Uppdaterad
Publicerad

År 2020 är på väg att bli det näst varmaste året i historien, visar en ny rapport från FN-organet World Metrological Organization (WMO). Anledningen är fortsatt ökade klimatutsläpp.

– 2020 kommer med största sannolikhet att bli ett av de tre varmaste åren någonsin, skriver WMO i sin årliga klimatrapport och tillägger att det för tillfället ser ut att bli historiens näst varmaste år sedan mätningarna startade 1850.

Den huvudsakliga orsaken till jordens stigande temperatur är de ökade utsläppen av växthusgaser. Enligt WMO steg utsläppen till nya rekordnivåer under 2019 och har fortsatt att stiga under 2020, trots att många förväntat sig en minskning till följd av coronapandemin.

FN:s generalsekreterare, Antonio Guterres, uppmanar nu världens länder att med gemensamma krafter göra vad man för att försöka få ned utsläppen.

– Kort sagt, planeten är trasig, säger han, rapporterar Reuters.

– Mänskligheten för krig mot naturen, det är självmordsbenäget.

Temperaturen har stigit med 1,2 grader

WMO uppger att den globala mediantemperaturen under januari till oktober i år var cirka 1,2 grader högre än temperaturen mellan 1850 och 1900 som används som en ”förindustriell” jämförelse. Bara under 2016 har temperaturen varit högre. WMO tillägger dock att skillnaden mellan de varmaste åren är väldigt små, varför vilket år som hamnar i topp i temperaturligan kan komma att ändras när året väl är slut.  

Temperaturökningarna varierar i olika delar av världen. Mest har temperaturen stigit i de norra delarna av Asien och Arktis där medeltemperaturen varit hela fem grader över det normala. Men även sydvästra USA, delar av Sydamerika och Kina har haft stora ökningar. I Europa har perioden januari till oktober varit rekordvarm.

Men, det finns även delar av världen där temperaturen varit lägre än vanligt, såsom västra Kanada, norra Indien och sydöstra Australien.  

Parisavtalets mål i fara

I det så kallade Parisavtalet, som tecknades 2015, enades världens länder att tillsammans försöka begränsa den globala uppvärmningen till maximalt 1,5 grader. En ökning över den nivån skulle enligt många forskare leda till katastrofala klimatförändringar.

Enligt WMO är dock chansen en på fem att temperaturen har passerat den gränsen fram till 2024.

FN har uppgett att klimatförändringarna i fjol kostade världen 150 miljarder dollar och att luft- och vattenföroreningar årligen dödar 9 miljoner människor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.