Fadime Sahindal uppmärksammade hedersvåldet och dödades själv i ett hedersmord. Foto: SVT

Ny utredning tillsätts om hedersbrott

Uppdaterad
Publicerad

Brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering. Nu tillsätter regeringen en utredning för att skärpa lagen, skriver Dagens Nyheter.

Utredningen är en del av Januariöverenskommelsen mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

– Barn och vuxna utsätts för allvarlig brottslighet men vår lagstiftning är inte anpassad efter deras utsatthet, säger Juno Blom, pressekreterare för Liberalerna, till tidningen.

Enligt DN kommer regeringen under torsdagen att fatta beslut om att tillsätta riksåklagare Petra Lundh som utredare. Rubriceringen kallas ”lex Fadime” efter 26-åriga Fadime Sahindal som sköts ihjäl av sin pappa 2002 – ett fall som blivit väldigt uppmärksammat skriver tidningen vidare.

Är du själv utsatt? – hit kan du vända dig:

Kvinnofridslinjen

Nationellt centrum för kvinnofrid bemannar på uppdrag regeringen telefonlinjen dygnet runt, året om. Samtal till linjen syns inte på telefonräkningen och är helt kostnadsfria. Kvinnofridslinjen går att nå på telefon: 020 50 50 50

Akuta händelser

Vid akuta händelser bör du kontakta 112 för att snabbt få hjälp. Om det inte är en akut händelse men du ändå behöver kontakt med sjukvård går det att ringa till 1177 för att få hjälp om vart du kan vända dig inom vården.

Organisationer

Det finns också frivilligorganisationer som kan hjälpa och ge dig stöd, läs mer på den här sidan: hedersförtryck.se.

Bris

För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och tala med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och alla samtal är anonyma så länge den som ringer in inte berättar vad den heter eller var den bor. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Ungdomsmottagningen

På samlingssidan umo.se finns kontaktvägar till alla landets ungdomsmottagningar. Hit kan du vända dig om du är mellan 13 och 25 år. Det går även att ringa och skicka in frågor via e-post.

Nationella hjälplinjen

Hjälplinjens telefonjour har öppet mellan 13.00 och 22.00 varje dag. Hit kan du vända dig om du befinner dig i en kris och är i behov av samtalsstöd. Samtalet är helt anonymt och kostar som ett vanligt telefonsamtal.

Kvinnojourer

Det finns flera kvinnojourer runt om i landet som erbjuder stöd och hjälp. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har samlat alla jourer på sin hemsida roks.se.

Socialtjänsten

De flesta kommuner i Sverige har ett journummer dit det går att ringa om man är i akut behov av hjälp under kvällar och helger. Mer information finns på din kommuns hemsida.

Unizon

Riksförbundet Unizon som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet. Via deras hemsida finns kontaktvägar till jourer och stödverksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.