Ett nytt förslag från Lantmäteriet vill underlätta för kommuner att ta betalt av villaägare för nya vägar. Foto: TT

Ny vägtaxa kan bli chockdyr

Uppdaterad
Publicerad

Kommunerna ska få lättare att ta betalt av villaägarna när man asfalterar och bygger nya vägar. Ett förslag om en förenklad avgift utan rätt att klaga får villaägarnas riksförbund att gå i taket. Det kan handla om hundratusentals kronor.

På uppdrag av bostadminister Mehmet Kaplan (MP) har Lantmäteriet nu tagit fram ett förslag på en förenklad avgift för fastighetsägare när kommunen asfalterar och bygger nya vägar. På samma sätt som villaägare betalar för att anslutas till vatten– och avloppsnätet vill kommunerna kunna ta betalt för att ansluta nya fastigheter till vägnätet.

Den möjligheten finns redan idag, men bara 37 kommuner tar ut avgifter. Många avstår eftersom kommunerna är skyldiga att hålla samråd med fastighetsägarna. Kraven leder ofta till protester. Istället bygger kommunerna med skattepengar.

Förlorar rätt att klaga

För att förenkla för kommunerna föreslår nu Lantmäteriet att kravet på samråd tas bort. Kommunerna får istället rätt att ta ut en standardiserad gatukostnad. Avgiften ska bestå av en grundavgift samt en avgift som baseras på hur stor tomten är och hur mycket man bygger.

Idag kan kommunen ta betalt av alla, men i det nya förslaget är befintliga hus undantagna. Kostnaden kan bara tas ut av de som bygger nytt eller bygger till.

Dyrare bygga nytt och bygga till

I Botkyrka vill kommunen själv i ett lantligt område med grusvägar sälja ett tiotal tomter och vill därför asfaltera vägar och bygga avlopp. De boende har protesterat mot chockavgifterna.

För en obebyggd tomt skulle man betala 300.000 kronor i gatukostnad, hälften för en bebyggd. Men i väntan på lantmäteriets förslag har kommunen väntat med vägbyggena.

Om det nya förslaget går igenom slipper befintliga hus att betala, men det kan ändå bli en olönsam affär att stycka av en tomt för att öka byggandet. Det tror Johan Küller som bor i området.

– Tomtpriserna är inte jättehöga. På det skulle vi drabbas av 300.000 i gatukostnad. Det är ett ganska dåligt incitament att över huvudtaget sälja tomter, säger Johan Küller.

”Man blir helt överkörd”

Villaägarnas riksförbund har under flera års tid protesterat mot planerna att lägga kostnaderna på fastighetsägarna. Föreningen befarar att om man inför en förenklad gatuavgift utan samråd så kommer många fler kommuner att kräva betalt för nya vägar.

– Man inför den här taxan en gång för alla och sedan när det har blivit dags att ta betalt i ett bostadsområde någonstans i kommunen, ja då är det bara att skicka räkningen. Man blir helt överkörd och man har inget att sätta emot, säger Lena Södersten, jurist på Villaägarnas Riksförbund, till SVT nyheter.

– Det känns för djäkligt ärligt talat. Att det kunde gå till så här trodde men ju inte. Man trodde ju att infrastruktursatsningar i kommunen står kommunen för, säger villaägaren Johan Küller.

Bostads och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) vill inte kommentera förslaget om gatukostnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.