Foto: Marcella Svensson/ SVT

Ny lag ska skydda svenska 5G-nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärps säkerhetskraven för trådlösa nät i Sverige – exempelvis licenser för 5G-nätet. Säpo och FRA ska dessutom få rätt att säga stopp om aktörer bedöms som säkerhetsrisker och det hela följer den intensiva debatten om kinesiska teknikjätten Huaweis roll i svenska nät.

På torsdag utfärdar regeringen den nya lagen som träder i kraft vid årsskiftet. Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman har haft frågan på sitt bord sedan en utredning presenterades i början på året.

I praktiken innebär lagen, som antogs av riksdagen förra veckan, att reglerna för vilka aktörer som släpps in i svenska trådlösa nät skärps. Riksdagen anser också att myndigheten Post- och telestyrelsen (PTS) ska samråda om tillstånd med Säpo och Försvarsmakten. De sistnämnda ska också kunna överklaga beviljade tillstånd till regeringen, eller återkalla befintliga tillstånd om hot upptäcks.

– Det rör då hot mot Sveriges säkerhet – det kan vara mjukvara eller en fysisk komponent. Det kan vara en leverantör eller en operatör som kan utgöra ett hot mot Sveriges säkerhet, och som om de är del av Sveriges nät kan uteslutas, säger han.

Följer Huawei-debatt

Ygeman vill inte peka ut några särskilda aktörer. Men både i Sverige och internationellt så har Kina och särskilt den kinesiska teknikbjässen Huawei stått i centrum för debatten. Kritiker menar att Huawei genom sina nära band till den kinesiska regeringen utgör en särskilt säkerhetsrisk, till exempel en risk för övervakning eller annan teknisk kontroll över de samhällskritiska näten.

– Det här är en generell lagstiftning för att höja Sveriges generella säkerhet. Men det är klart att hela internationella debatten kring mobilsäkerhet och 5G-säkerhet påverkar debatten i Sverige, säger Ygeman.

5G i Sverige kan försenas

En konsekvens av den nya lagen som redan har gjort sig känd är att de svenska auktionerna av 5G-licenser har blivit uppskjutna. Auktionerna skulle hållas under det första kvartalet av 2020, men PTS som håller i dem vill utreda den nya lagens effekter och i mitten på november annonserade man att auktionerna skjuts upp.

Huruvida detta innebär att utrullningen av 5G i Sverige försenas säger sig varken Anders Ygeman eller PTS presschef Petter Öhrn i dag kunna svara på.

– Nej. Så snart som möjligt hoppas vi att kunna genomföra det här, säger Öhrn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.