Margareta Gotthardsson är hovreporter på Svensk Damtidning Foto: SVT

Många hattar men få kungligheter på dopet

Uppdaterad
Publicerad

På söndag kommer Prins Nicolas, Prinsessan Madeleine och maken Chris O'Neill andra barn, att döpas i Drottningholms slottskyrka. Margareta Gotthardsson, hovreporter Svensk Damtidning berättar i Gomorron Sverige om vad vi kan förvänta oss att se från det direktsända ceremonin.

Även om de kungliga dopen skiljer sig en hel del från de allra flesta svenska dop med gamla traditioner, hundraåriga dopklänningar, ärkebiskoper och pompa och ståt så förväntar sig Margareta Gotthardsson att det blir en väldigt liten och privat tillställning.

– Prinsessan Madeleine väljer ju att ha ett mycket mindre än vad exempelvis Kronprinsessan gjorde vid dopet av dottern Estelle, berättar Margareta Gotthardsson.

Prinsessan Madeleine har fått en son

Valet av plats för dopet talar även det för att det blir en intim och liten tillställning då Drottningholms slottskyrka inte rymmer mer än 160 personer åt gången.

Få kungligheter

– Hon har valt att göra det mer privat vilket vi även kunde se på hennes bröllop då hon valde att bara tv-sända själva ceremonin men inte festen efteråt, förklarar hovreportern Margareta Gotthardsson.

Den som hoppas på att få se en rad av Europas kungligheter på söndag kommer tyvärr bli besviken eftersom

– Prinsessan Madeleine umgås inte med några kungligheter egentligen förutom sin egen familj, säger Margareta Gotthardsson

– Så vi kan inte förvänta oss några andra kungligheter förutom kungens systrar helt enkelt, fortsätter hon.

Traditionellt

Vi kan istället förvänta oss att se är en rad roliga hattar tror Margareta Gotthardsson, något som Chris O’Neils mamma har visat prov på vid tidigare kungliga evenemang. Själva dopceremonin tror hovreportern inte kommer att bli lika personlig och modern som Prinsessan Sofias och Prins Carl Philips bröllop.

– Prinsessan Madeleine är ju lite mer traditionell men jag hoppas på att man kommer att hedra Prinsessan Lilian och Prins Bertil som gifte sig just i denna kyrka, säger Margareta Gotthardsson.

Även en hyllning till Ångermanland i tillexempel musikvalet förväntar sig även Margareta Gotthardsson, eftersom Prins Nicolas är hertigen av just Ångermanland.

För den som vill följa dopet kommer det direktsändas på söndag med start 11.45 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Madeleine har fått en son

Mer i ämnet