Foto: SVT

20 äldreboenden sticker ut – kraftig överdödlighet under andra vågen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har granskat överdödligheten på landets äldreboenden under den andra coronavågen.

SVT Nyheter har identifierat runt 20 äldreboenden som sticker ut och har en kraftig överdödlighet de sista tio veckorna 2020.

SVT Nyheter har, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit, undersökt överdödligheten på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020. SVT har jämfört siffrorna med ett genomsnitt från motsvarande period 2017-2019.

För hela landets äldreboenden fann SVT en överdödlighet på 19 procent. I våras stack region Stockholm ut med en överdödlighet på 100 procent. Under andra vågen är det i stället Skåne som har drabbats hårt med en överdödlighet på närmare 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

FAKTA: SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemins andra våg, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden under de tio sista veckorna 2020 och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på 19 procent på landets äldreboenden under tioveckorsperioden 2020. För Region Skåne, som varit hårt drabbad, var överdödligheten runt 50 procent. Andra regioner som sticker ut är Halland, Kronoberg, Gävleborg och Stockholm.

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid-19, men den kan ge en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet