Foto: SVT

Norsk säkerhetspolis: Attacken bedöms vara en terrorhandling

Uppdaterad
Publicerad

Händelsen i Kongsberg framstår vid nuvarande tidpunkt som en terrorhandling, uppger norska säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Den misstänkte 37-åringen är sedan tidigare dömd för flera brott – och har fått besöksförbud mot två familjemedlemmar efter dödshot. Nu ska mannen genomgå rättspsykiatrisk utredning.

Fyra kvinnor och en man är döda efter onsdagens dåd i centrala Kongsberg i Norge. Beväpnad med bland annat en pilbåge gick mannen till attack innan han kunde gripas 34 minuter efter att polisen larmats. Motivet är fortfarande okänt.

Händelsen i Kongsberg framstår vid nuvarande tidpunkt som en terrorhandling, uppger norska säkerhetspolisen i ett pressmeddelande. Polisen uppger vidare att arbetet fortgår med att försöka klarlägga motivet närmare. Det bedöms i nuläget inte föreligga någon förhöjd hotbild mot Norge.

Pilbågsdåd i Norge – Teckenspråk

Har erkänt händelseförloppet

37-åringen har i förhör erkänt händelseförloppet. Vid mannens aktuella adress har polisen satt upp avspärrningar. På torsdagen bekräftade polisen till NRK att den misstänkte ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.

Tidigare dömd för brott

Den gripna mannen är en 37-årig dansk medborgare som är uppvuxen i Norge. Mannen är sedan tidigare dömd för brott, enligt polisen.

Mannen fick förra året ett besöksförbud mot två nära familjemedlemmar. Enligt beslutet, som SVT har tagit del av, tog han sig in i deras bostad och hotade med att döda en av dem. Han ska bland annat ha haft med sig en revolver som han lämnade på en soffa innan han lämnade bostaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilbågsdåd i Norge – Teckenspråk

Mer i ämnet