Foto: TT

844 personer skadade i Katalonien

Uppdaterad
Publicerad

844 personer har skadats i sammandrabbningar med polis under folkomröstningen i Katalonien, uppger den regionala regeringen. Men den spanska regeringen kallar våldet proportionerligt.

Den nationella polisen i Spanien ingrep på order av regeringen. Väljare tvingades bort från vallokaler med våld och polisen avlossade gummikulor. Bilder visar hur kravallpolis brutalt föser bort människor från vallokaler runt om i Katalonien.

Enligt den katalanska ledningen har 844 personer skadats i sammandrabbningarna, men regeringen i Madrid uppger en väsentlig mindre siffra och säger att minst 91 personer har skadats i oroligheterna. Spanska myndigheter uppger också att 12 poliser har skadats.

FOLKOMRÖSTNING I KATALONIEN – teckenspråk

Spaniens regering försvarar sig

Katalanska ledare menar att polisens användande av batonger och gummikulor är ett oberättigat våld, men Spaniens regering tillbakavisar kritiken. Utrikesminister Alfonso Dastis beskriver polisens agerande mot röstande katalaner som ”obehagliga” men ”proportionerliga”, rapporterar AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FOLKOMRÖSTNING I KATALONIEN – teckenspråk

Mer i ämnet