Aktiespararna startar juridisk process mot Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

En miljon fondsparare i Swedbank har inte fått det de har betalat för. Det menar Aktiespararna, som nu har startat en juridisk process mot banken.

Det gäller de fondsparare som som har pengar i Swedbankägda fondförvaltaren Roburs två fonder Kapitalinvest och Allemansfonden. Fonderna ska skötas av bankens experter så att spararna får de bästa aktierna genom så kallad aktiv förvaltning. Kunderna betalar ungefär 1,4 procent i avgift för den förvaltningen, jämfört med ca 0,4 procent för indexfonder som bara följer värdet på börsen.

Totalt blir det mycket pengar som småspararna har betalat i onödan, sammanlagt en summa på tiotals miljarder kronor, menar Aktiespararnas vd Carl Rosén.

– I verkligheten har det inte hänt så mycket på det där förvaltningskontoret. Man har helt enkelt inte gjort sitt jobb, säger Carl Rosén och tilllägger att det viktiga nu är att spararna blir kompenserade.

Konsumentverket konstaterade i våras att Swedbank inte har vilselett kunderna, men att banken måste vara tydligare kring vad som faktiskt menas med begreppet aktiv förvaltning.

Swedbank vill inte kommentera Aktiespararnas agerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer