Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bertil Ericsson/TT

Ales Bjaljatski tilldelas Nobels fredspris

Publicerad

Den belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski tilldelas Nobels fredspris för 2022. Även två organisationer, den ryska Memorial och den ukrainska Center for Civil Liberties, tilldelas priset. Det tillkännagav den norska Nobelkommittén på fredagen.

Årets fredspris går till en person och två organisationer som kämpat för att skydda mänskliga rättigheter och civilsamhället.

”Ales Bjaljatski är en av initiativtagarna till demokratirörelsen som växte fram i Belarus i mitten av 90-talet. Han har ägnat sitt liv åt att främja demokrati och fredlig utveckling i sitt hemland” lyder den första motiveringen. Han grundade organisationen Vjasna (som betyder vår) 1996, som bland annat har engagerat sig i tortyr av politiska fångar. Han sitter fängslad sedan 2020.

Dokumenterar ryska krigsbrott

Den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties tilldelas också priset. Organisationen bildades 2007, och har sedan Rysslands invasion av Ukraina engagerat sig bland annat för att dokumentera ryska krigsbrott.

Ryska organisationen Memorial får priset bland annat för att deras människorättsaktivister i före detta Sovjetunionen arbetat för att offren för kommunistregimens förtryck aldrig ska glömmas bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.