”Allvarliga brister i mottagandet av döva flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

Flera organisationer framför nu kritik till Migrationsverket i ett gemensamt brev. SDUF, SDR och Västanviks Folkhögskola skriver att mottagandet av döva och hörselskadade flyktingar har allvarliga brister.

Sveriges Dövas Ungdomsförbund, SDR och Västanviks folkhögskola skriver att dagens mottagningssystems brister gör att döva och hörselskadade flyktingar riskerar råka illa ut.

– Det är viktigt att personal på Migrationsverket har kännedom om det uppdrag som Västanviks folkhögskola har. Systemet kan inte vara beroende av att frivilliga bär upp det, säger SDR:s förbundsordförande Hanna Sejlitz

Teckenspråksvärlden

Organisationerna skriver att många av Migrationsverkets handläggare inte har kunskap om Västanviks Folkhögskolas nationella uppdrag att ta emot döva och hörselskadade asylsökande och om teckenspråk.

– Ideella volontärer har följt med till Migrationsverket för att både tolka och förklara att Västanviks folkhögskola finns. Genom volontärernas närvaro och kompetens har katastrofala följder för flyktingar förhindrats. Detta är inte hållbart i längden, och hjälper enbart de döva och hörselskadade som volontärerna får kontakt med.

I brevet framförs en oro för att ensamkommande flyktingbarn som är döva och hörselskadade ska anvisas en kommun utan att hänsyn tas till deras språkliga behov.

De har också skrivit en kravlista:

– Migrationsverket ska använda professionella tolkar som kan tolka den asylsökandes möten med Migrationsverket.

– Ensamkommande teckenspråkiga flyktingbarn placeras i en kommun med en teckenspråkig skola och en teckenspråkig familj.

– Alla döva och hörselskadade som kommer i kontakt med Migrationsverket erbjuds möjligheten att få komma till Västanviks folkhögskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet