Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: SVT

Anders Tegnell om nya coronatest: ”Om några veckor har vi det”

Uppdaterad
Publicerad

Snart kommer det att finnas tester som visar om personer tidigare har varit smittade av corona och därmed byggt upp en immunitet. De kommer bland annat att kunna användas till personal i äldrevården. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.
– Då kan man känna sig säker även om man är lite snuvig en dag.

Den statistik vi har om antalet smittade av covid-19 är toppen av ett isberg. Runtom i världen finns en stor mängd människor som är så lindrigt sjuka eller haft så lindriga symptom att det inte syns i siffrorna, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

– På varje person vi hittar finns det kanske tio till ute i samhället, säger han i SVT:s Aktuellt.

God bild av spridningen i Sverige

Han tycker att det för Sveriges del finns en god bild av hur stor spridningen är. Dels efter den stora mängd tester som tidigt gjordes på de som rest i Italien. Man har också börjat testa för corona i de 400-500 influensatester som görs varje vecka, men bara upptäckt ett fåtal fall.

Mycket snart kommer det också att finnas tester som gör det möjligt att ta reda på om personer redan haft sjukdomen, och därmed byggt upp en immunitet. 

Kan användas inom äldrevården

Hur det ska användas och vilka som kommer att testas är inte klart. Det kommer inte att handla om prover som man kan göra själv och det är inte säkert att det finns kapacitet att göra det i stor skala. Anders Tegnell säger att han kan se flera användningsområden.

– Dels så vill vi veta hur många i befolkningen som är immuna vid ett visst givet läge så att vi kan rätta strategierna efter det. Visar det sig att vi redan har många immuna i befolkningen kan det leda åt ett håll. Är det fortfarande väldigt få så kan det leda till andra åtgärder.

– Det andra är att man kan tänka sig att i äldrevården och liknande är det förstås en stor fördel att kunna ta in personer som redan haft smittan. Då kan man känna sig väldigt säker även om de är lite snuviga en morgon.

Här finns siffror på antalet personer som är smittade av coronaviruset i varje region i Sverige

Här är SVT:s direktrapportering om coronaviruset

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet