Foto: SVT

Andersson (S): Fem miljarder till sjukvården i höstbudgeten

Publicerad

Idag presenterade regeringen sitt förslag till statsbudget. Förslaget måste få stöd av Centern och vänsterpartiet för att gå igenom, vilket i nuläget verkar osäkert.

Finansminister Magdalena Andersson (S) berättade bland annat om ett stort välfärdspaket på 5 miljarder på starkare sjukvård och familjeveckan.

Två miljarder går till personalsatsningar i hälso- och sjukvården och en miljard är ”tillskott till hälso- och sjukvård”.

Familjeveckan, som regeringen vill införa nästa år, innebär att föräldrar till barn mellan 4 och 16 år kan vara hemma och få ut 80 procent av inkomsten totalt sex dagar per år. Tanken är att föräldrar ska kunna vara med barnen i skolan, eller vara hemma vid exempelvis studiedagar.

– Syftet är att få mer tid för sina barn. Men inte minst är det en rättvise- och frihetsreform för föräldrar som inte kan jobba hemifrån, säger Magdalena Andersson.

Tio miljarder går till coronaåtgärder, främst vaccinköp och vaccinering. Regeringen inför också särskilda satsningar för att långtidsarbetslösa ska komma i arbete.

Bland andra stora reformer finns bland annat flera satsningar på klimatarbete om sammanlagt 12 miljarder kronor. Därtill föreslår regeringen skattesänkningar för 7,5 miljoner svenskar, något som väntas kosta 10,5 miljarder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.