Foto: Cornelius Poppe / TT

Antibiotikaresistensen ökar i Sverige

Publicerad

Antibiotikaresistensen ökar i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens siffror. Fram till oktober konstaterades 12 778 fall, en ökning med 350 jämfört med motsvarande period i fjol.

I dag är det den europeiska antibiotikadagen, och mycket fokus ligger på arbetet mot antibiotikaresistens. Det är ett problem som växer när bakterier över tid utvecklar ett motstånd mot de läkemedel vi använder för att hantera dem, samtidigt som allt färre nya sorters antibiotika når marknaden.  Och även om Sverige utifrån flera aspekter ligger långt fram i arbetet så ökar det alltså även här.

– Om man tittar ett par år bakåt i tiden så är det en uppenbar ökning, och vi räknar med att den kommer att fortsätta, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till SVT.

Stort globalt problem

Globalt sett är problemet ännu större, och världshälsoorganisationen WHO ser det som ett av de största problemen mot folkhälsan.

– Det är en global fråga, och det spelar ingen roll hur bra vi är här i Sverige. Vi måste samarbeta med andra länder för att överhuvudtaget ha en chans att lyckas. De resurssvaga länderna är mest sårbara och de som är mest drabbade, säger Malin Grape.

Att ta fram nya antibiotika går trögt i dagsläget. Dels på grund av att forskningen redan använt många vägar, men också för att läkemedelsindustrin inte vill satsa på det. Detta på grund av att det är dyrt och samtidigt inte ger så mycket intäkter i andra änden eftersom det är läkemedel som ska användas sparsamt för att motverka ny resistens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.