Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Antikroppar från tillfrisknade prövas mot corona Foto: Chinatopix via AP

Antikroppar från tillfrisknade prövas mot corona

Publicerad
Svenska forskare ska pröva att ge både blodplasma och antikroppar från personer som tillfrisknat från covid-19 till svårt sjuka patienter, rapporterar Sveriges Radio.

Erfarenheter från Kina visar att antikroppar i plasman har förbättrat tillståndet för ett fåtal patienter, visar studien som publicerats i Journal of the American Medical Association.

– Det är en ganska liten studie, som pekar på att det finns en möjlighet att plasman faktiskt skulle kunna förbättra tillståndet för patienterna, säger Lennart Hammarström, professor vid Karolinska institutet, till Ekot.

Metoden att ge blodplasma från personer som tillfrisknat har prövats tidigare bland annat vid utbrotten av sars och mers. Resultaten visar att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp, och det kan vara betydelsefullt när vaccin och mediciner saknas.

Nu väntar Lennart Hammarström på ett tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan börja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer