Antivirusmedicin nytt hopp för cancersjuka

Publicerad

Ny svensk forskning visar att antivirusmedicin kan förlänga livet för patienter med hjärntumör.

I forskningen vi Karolinska institutet har 50 patienter som opererats för en elakartad hjärntumör fått antivirusmedicinen valganciclovir, utöver den vanliga behandlingen med cellgifter och strålning. Alla som fick den dubbla behandlingen levde längre, och de som fick den i flera år levde i genomsnitt 56 månader längre än om de inte hade fått den – vilket är fyra gånger längre. De som tog behandlingen en kortare tid fick livet förlängt med 13,5 månader.

Cecilia Söderberg Nauclér som är ansvarig för studien säger att resultatet är förbluffande och att det ger nytt hopp för patienterna.

Tidigare forskning som forskarna har gjort pekar på att vanliga värktabletter som Ipren, Magnecyl och Voltaren också kan hjälpa till att bromsa tumörerna, eftersom de stoppar inflammationerna i cancercellerna.

Resultaten av forskningen kan leda till ny behandling av flera cancerformer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer