Dick Larsson i Lycksele kallar det här för årtiondets mörkläggning. Foto: TT/SVT

Arbetslösa luras på tusenlappar

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 1,5 miljoner svenskar har en inkomstförsäkring som i många fall inte håller vad den lovar.

En granskning SVT Nyheter gjort visar att fackförbund i Sverige under tio års tid marknadsfört att arbetslösa får en ersättning som väldigt få normalinkomsttagare kan få.

När jobbskatteavdraget infördes för drygt tio år sedan gjordes skattesystemet om. A-kassa började beskattas hårdare än lön. Konsekvensen blev att ingen normalinkomsttagare, som tjänar under cirka 35 000 kronor i månaden, längre kan få ut mer än ungefär 74 procent efter skatt från a-kassan.

Det påverkade på samma sätt även inkomstförsäkringen som ska täcka glappet mellan taket i a-kassan och vad som motsvarar 80 procent av ens tidigare lön.

Men fortfarande tio år efter jobbskatteavdraget infördes har fackförbunden inte ändrat budskapet. Fortfarande redovisas siffror i till exempel olika så kallade räknesnurror på nätet vilka blir missvisande.

Han upptäckte att informationen inte stämde

Dick Larsson i Lycksele är uppfinnare och mattelärare och det var när han tidigare sa upp sig och tillfälligt blev arbetslös som han upptäckte det som han idag kallar årtiondets mörkläggning. Många av fackförbundens hemsidor utlovar en ersättning på 80 procent av den tidigare inkomsten men detta stämmer inte alltid.

– De flesta av oss är lurade för vi får mellan 1 000 -1 300 kronor mindre än vad det står att vi ska få, säger Dick Larsson som ägnat väldigt många timmar till att räkna för att förstå hur allt hänger ihop.

Unionen ska se över informationen

Fackförbundet Unionen väljer att efter SVT:s granskning av hur inkomstförsäkringen marknadsförs, se över hur det informerar sina medlemmar.

– Vi är angelägna om att medlemmarna ska få en så tydlig information som möjligt och tar till oss av kritiken som ni lyfter i er granskning, säger Unionen medlemsförsäkring AB:s Patrik Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.