Arbetslösheten orsakar många självmord

Publicerad

Upp emot vart femte självmord kan vara delvis triggat av arbetslöshet, ett mönster som går igen i stora delar av världen. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften Lancet.

Det har sedan tidigare varit känt att det finns samband mellan arbetslöshet och självmord, men när forskare nu studerat arbetslöshets- och självmordsstatistik från 63 länder så visar det sig att ungefär vart femte självmord kan kopplas till arbetslöshet.

I reda tal handlar det om 45.000 av de 233.000 självmord per år som registrerats i de studerade länderna under perioden 2000-2011. De 63 länderna återfinns i framför allt Nord- och Sydamerika samt Europa, men även länder som Georgien, Singapore och Sydafrika ingår i studien.

Studien, som publiceras i tidskriften the Lancet Psychiatry, pekar också på att självmorden ökar ungefär ett halvår innan arbetslösheten ökar. Det här förklaras med att många i neddragningstider upplever en ökad arbetsbelastning i kombination med oro för att förlora jobbet.

Forskarna bakom studien föreslår därför att kunskaperna kring hur man kan förhindra självmord bör öka hos de yrkesgrupper som arbetar med människor som riskerar att förlora arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer