Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Arbetsolyckorna ökar – flest olyckor bland unga män

Publicerad

Under 2023 ökade antalet arbetsolyckor som ledde till sjukfrånvaro med elva procent jämfört med året innan, enligt statistik från Arbetsmiljöverket.

Ökningarna gäller både kvinnor och män, och drabbar oftare män än kvinnor. Sett till ålder var det pojkar och män mellan 16 och 24 år som gjorde flest anmälningar.

Även antalet dödsolyckor i arbetet ökade kraftigt. Under förra året dog 60 människor på svenska arbetsplatser. Fem av dem var utländska arbetare.

Arbetssjukdomarna minskade

Samtidigt minskade anmälningarna om arbetssjukdomar med 28 procent, men det är fortfarande nästan dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas. Det är oroväckande, enligt Arbetsmiljöverket.

Enligt myndigheten är det främst kvinnor inom vård och omsorg samt utbildning som drabbas av sjukdomar orsakade av organisatoriska och sociala faktorer, som hög arbetsbelastning, med liten möjlighet att påverka sitt arbete och återhämta sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.