Foto: SVT

Arsenik i vanligt ris – kan orsaka cancer

Publicerad

Arsenik är ett mycket giftigt ämne som kan orsaka både cancer och diabetes. Men när SVT Nyheter låter undersöka tio populära risprodukter för barn och vuxna så hittade man arsenik i sex av dem.

– Den oorganiska arseniken är framför allt cancerframkallande och väldigt toxisk, så den påverkar cellerna på alla möjliga sätt. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, den ger effekter på lungorna, njurarna och levern, säger Marie Vahter, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.

Enligt Vahter räcker det med en liten dos dagligen för att risken för cancer ska öka.

– Det finns egentligen ingen dos där det inte finns någon risk alls. Det är det som är problemet med många cancerframkallande ämnen, även arsenik. Och arsenik är kanske ett av de mest potenta cancerframkallande ämnena som vi har i vår miljö och i vår mat.

Farligare för små barn

Att få i sig arsenik är farligare ju mindre man väger. Ett tre-årigt barn på 15 kilo som äter rice krispies till frukost, ris till både lunch och middag och tre riskakor till mellanmål hamnar på mycket höga nivåer arsenik per dag – tre gånger mer än det riskbedömningsvärde som har tagits fram av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Saknas riktlinjer

Vi äter fyra gånger mer ris i Sverige i dag än vad vi gjorde på 1960-talet. Arsenik finns i grundvattnet på många håll där ris odlas, och absorberas lätt av risplantan. Men trots det saknas det i dag ett gränsvärde för arsenik i mat som myndigheter och företagen inom livsmedelsindustri kan förhålla sig till.

Marie Vahter anser att myndigheterna behöver sätta gränsvärden, eftersom det kommer att tvinga industrin att ta fram produkter med mycket lägre koncentrationer.

FAKTA: HÄR ÄR VARORNA SOM SVT NYHETER HAR TESTAT

Visa

Uncle Ben jasminris
7,06 mikrogram arsenik/portion
0,12 mg/kg

Änglamarks jasminris
4,82 mikrogram arsenik/portion
0,082 mg/kg

Änglamarks ekologiska riskakor
4,00 mikrogram arsenik/portion
0,2 mg/kg

Rice krispies
2,18 mikrogram arsenik/portion
0,093 mg/kg

Kelloggs coco pops
1,8 mikrogram arsenik/portion
0,077 mg/kg

Hipp ekologiska riskakor från 8 månader
0,8 mikrogram arsenik/portion
0,1 mg/kg

I de här produkterna fanns mindre än <0.050 mg arsenik/kg:
Hipp risgröt 4 månader
Risdryck Rice dream chocolate flavour
Semper risgröt med äpple och mango
Semper rismums tropiska frukter

FAKTA: GRÄNSVÄRDE SAKNAS

Visa

Riskbedömningsvärde: Det finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik kg kroppsvikt och dag. Den har gjorts av Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet. Det är inte ett lagstadgat gränsvärde som företag och myndigheter måste hålla sig under.

Gränsvärde: Det saknas i dag ett lagstadgat gränsvärde som myndigheter och företag inom livsmedelsindustrin kan förhålla sig till.

Oorganisk arsenik: Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan. I den här undersökningen har vi mätt den totala mängden arsenik, alltså både organisk och oorganisk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer