Foto: TT

Astra Zenecas vaccin rekommenderas för alla över 18 år

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ger nu grönt ljus för att alla de tre vaccinerna mot covid-19 som är godkända i Sverige ska användas till alla över 18 år. Nya studier bekräftar att Astras vaccin har god skyddseffekt även för personer över 65 år, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten innebär att den tidigare rekommendationen från den 2 februari om att begränsa användningen av Astra Zenecas vaccin till personer under 65 år upphör.

Tidigare har ju vaccinet från Astra bara getts till vuxna som är yngre än 65 år eftersom det inte har funnits tillräckliga data som bevisade skyddseffekten för äldre. Men nu har alltså Folkhälsomyndigheten tillräckligt med information för att göra en ny bedömning.

Det är tre större studier från Storbritannien som visat att Astras vaccin har en god skyddseffekt även för personer över 80 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet