Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Avtalsrörelsen skjuts upp på grund av coronaviruset

Publicerad

Avtalsrörelsen 2020 skjuts nu upp med anledning av coronaviruset. I dag meddelar parterna att industriavtalet skjuts upp till i höst, något som kommer påverkar lönebildningen för miljontals svenskar.

Det nya industriavtalet skulle varit klart 31 mars, men igår föreslog medlarna att alla förhandlingar skjuts upp till 1 oktober på grund av det mycket osäkra läget kring coronaviruset och dess effekter på ekonomin. Facket och arbetsgivarna har gått med på förslaget. Enligt medlarna är det en unik åtgärd som inte inträffat förut.

Det tidigare avtalet fortsätter att gälla så länge.

Industriavtalet sätter det så kallade märket, takten för löneökningarna i större delen av samhället.  Att avtalet nu skjuts upp innebär att i princip hela avtalsrörelsen får vänta. Under 2020 påverkar det 2,8 miljoner personer, vars avtal skulle ha förhandlats om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

coronaviruset teckenspråk

Mer i ämnet