Befolkningen väntas minska i Norrland

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrlands och Norrbottens befolkning beräknas minska mest i landet till 2040, det visar en befolkningsprognos från Statistiska centralbyrån, SCB. 

– Folkmängden väntas minska med drygt fem procent jämfört med i dag, säger Alexandra Malm, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Många småkommuner och mindre städer visar en positiv trend med ökat antal inflyttande. Men åtta län däribland Västernorrland och Norrbotten, väntas gå mot trenden.

-Störst beräknas minskningen bli i Västernorrlands och Norrbottens lön, där folkmängden väntas minska med drygt fem procent jämfört med i dag, säger Alexandra Malm, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Sveriges befolkning ökar

Totalt väntas befolkningen i Sverige öka från 10,4 miljoner invånare 2020 till 11,3 miljoner år 2040. Det är en ökning med 8,9 procent jämfört med i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.