Beslut om flytt av dövblind rivs upp

Publicerad

En döv och gravt synskadad man som bott på ett specialanpassat gruppboende för dövblinda i en annan kommun, skulle flyttas till Klippan mot sin vilja. Men förvaltningsrätten river nu upp beslutet, skriver Helsingborgs Dagblad.

Det var i september förra året som socialnämnden beslutade att flytta hem mannen från Finspång, där han sedan 2015 bott i en specialanpassad gruppbostad för personer med dövblindhet, skriver Helsingborgs Dagblad. Där hade hans kommunikationsförmåga och samspel med andra utvecklats via teckenspråk med bildstöd.

I Klippan skulle han placeras på ett gruppboende med inriktning mot socialpsykiatri, där personalen enligt kommunen har goda kunskaper i teckenspråk – varav en talar teckenspråk flytande.

Anhöriga överklagade

Mannens anhöriga överklagade beslutet, uppbackade av mannens assistent och en expert. De menar att mannen har behov av att få ingå i en teckenspråkig gemenskap med andra och att de personer som kommunicerar med honom måste vara fullt ut teckenspråkiga.

Förvaltningsrätten tycker inte att kommunens insatser räcker, utan menar att personer som den här mannen ska ha varaktiga och samordnade insatser som är anpassade till hans individuella behov.

Enligt utredningen kan mannen kan bli aggressiv om inte någon är med honom hela tiden och hjälper honom att förstå sin omgivning och bidrar till struktur och förutsägbarhet. Han behöver också utveckla sitt språk och få chans till sociala kontakter med andra icke-hörande. I Klippan skulle han bli för mycket hänvisad till en person i personalen, och på den dagliga verksamheten finns ingen som talar teckenspråk flytande.

Beslutet upphävs därför och skickas tillbaka till Klippans socialnämnd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet