Foto: Anders Wiklund / TT

Beslut som gör det möjligt att stänga skolor tas i dag

Uppdaterad
Publicerad

En lag som gör det möjligt att stänga skolor och förskolor, om detta skulle ses som nödvändigt för för att minska spridningen av corona, blixtutreds. Riksdagen fattar beslut i eftermiddag.

Regeringen och samarbetspartierna L och C utreder nu om en tillfällig föräldrapenning kan komma att användas för dem som behöver vara hemma med barn om skolor och förskolor stänger.

– Det är en möjlighet, det finns också andra möjligheter. Vi behöver ju titta brett i det här läget, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson till Sveriges Radios Ekot.

Skulle det bli av kan föräldrar behöva stanna hemma med sina barn fast de är friska, vilket i nuläget inte ger rätt till ersättning. Men det finns en samsyn bland riksdagens ledamöter att staten ska gå in i det här läget och ersätta föräldrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet