Foto: Jonas Ekströmer / TT

Besök på äldreboenden förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat om fler restriktioner för att hindra smittspridningen, meddelade vice statsminister Isabella Lövin (MP) på en pressträff på tisdagen. Bland annat införs besöksförbud på landets samtliga äldreboenden.

Beslutet om besöksförbud på äldreboenden träder i kraft redan på onsdagen. Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation att undvika att besöka äldreboenden och flera kommuner har infört besöksförbud. Men nu är det alltså ett enhetligt förbud för hela landet.

Utökade tester

Regeringen har också beslutat att ge fem myndigheter i uppdrag att skyndsamt ta fram en nationell strategi för att utöka testningen för covid-19. Enligt socialminister Lena Hallengren finns det stora vinster med att testa ännu mer. Bland annat kan fler komma tillbaka till sitt jobb om de testas negativt, och det ger bättre förutsättningar för bland annat vården.

Coronaviruset – Teckenspråk

”Värre innan det blir bättre”

På pressträffen upprepade Stefan Löfven (S) uppmaningen till svenska folket om att ta sitt ansvar för att göra vad man kan för att inte bidra till smittspridning.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, sade statsministern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet