Foto: TT

Bostadsbyggandet faller

Publicerad

Produktionen av nya bostäder i Sverige faller. Nästa år kommer byggandet att hamna på den lägsta nivån på fyra år, enligt en prognos från Sveriges Byggindustrier.

Efter flera år av ökat bostadsbyggande med en topp förra året på 65 000 påbörjade bostadsbyggen, faller det ner till 55 000 i år, och ända ner till 46 000 år 2019.

– Vi ser att det har vänt, och det är ett sjunkande antal bostäder som kommer att byggas framöver. Det är en ganska kraftig nedgång, säger Sveriges Byggindustriers vd Catharina Elmsäter-Svärd till SVT Nyheter.

Inom branschen pekas osäkerheten på bostadsmarknaden ut som en stor anledning. Framför allt påverkar detta nyproduktionen av bostadsrätter.

Nedgången är dåliga nyheter för regeringen som säger sig ha höga ambitioner vad gäller bostadsbyggandet i Sverige. Enligt Boverket behövs 600 000 nya bostäder fram till år 2025, eller drygt 80 000 nya bostäder om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.