Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket/Leo Sellén/TT

Bra att veta om deklarationen i coronatider

Publicerad

Mitt i den globala coronapandemin ska det också deklareras i Sverige. Skatteverket ser rekord i tidiga deklarationer, men coronaviruset kan sätta käppar i hjulet för den som skickar in deklarationen sent.

17 mars öppnade Skatteverket portarna för årets deklaration. Under det första dygnet skickade drygt 765 000 svenskar in sin deklaration. Det är en rekordsiffra, enligt Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

– Det är nästan tio procent av de som ska deklarera i år som gjorde det första dygnet.

Coronaviruset – Teckenspråk

Corona verkar inte påverka

Coronaviruset verkar dock inte påverka privata deklarationer nämnvärt – ännu. Enligt Skatteverket har antalet som deklarerar redan första dygnet ökat varje år. Men om man skulle bli sjuk och ännu inte har lämnat in sin deklaration före sista datumet 4 maj, så kan man behöva vidta åtgärder.

– Då kan man behöva ansöka om anstånd. Då får man två veckor till på sig att deklarera. Det gäller bland annat vid sjukdom och då gäller det alla sjukdomar, inte bara corona. Men det bästa tipset är egentligen att deklarera så tidigt som möjligt, säger Schaumann.

Förändringar för företag

Samtidigt arbetas det febrilt på Skatteverket för att anpassa sig efter den verklighet som många krisande företag nu lever i till följd av coronaviruset. Med nya besked från regeringen om krispaket och lagändringar måste myndigheten se till att deras verktyg uppdateras i takt med förändingarna.

– Företag ska exempelvis kunna betala sin skatt senare. Då måste vi ha en smidig lösning för det, säger Skatteverkets deklarationsexpert.

Men Johan Schauman vill betona att coronaviruset inte påverkat myndighetens arbete nu i deklarationstider och att man kan deklarera som vanligt.

Och vill man få sin skatteåterbäring redan i april kan det snart bli bråda dagar. Då måste man deklarera senast den 31 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset – Teckenspråk

Mer i ämnet