Foto: Räddningstjänsten JämtlandVisa alla (3)
Visa alla (3)

Bränder breder ut sig i landet

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder härjar just nu runtom i landet. Flera av bränderna är inte under kontroll och släckningsarbetet väntas pågå i dagar framåt. Att värmen och torkan kommer att hålla i sig försvårar räddningstjänsternas arbete.

Ett samarbete har inletts med Norge som bistår med sex helikoptrar i räddningsarbetet. Två flyger till Älvdalen i Dalarna, två till Bollnäs och två till Örebro där bränder pågår samtidigt.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kontakt med EU för att, i de fall det skulle vara nödvändigt, få hit flygplan som kan flygbomba bränderna, rapporterar TT.

Utöver de stora bränder som härjar i Dalarna, Jämtland och Örebro brinner det samtidigt i mindre omfattning i andra delar av landet. Andra bränder har släckts men bevakas fortfarande av räddningstjänsten för att de riskerar att blossa upp igen.

På grund av torkan råder eldningsförbud i många län i Sverige.

Det brinner kraftigt i skog och mark på flera håll i landet. Med anledning av det har räddningsledare utfärdat fyra viktigt meddelande till allmänheten (VMA).

* Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län:

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Läs mer om skogsbranden i Ragunda kommun.

* Viktigt meddelande till allmänheten i Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län:

Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

Läs mer om Skogsbranden i Enskogen.

* Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län:

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att  utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Läs mer om skogsbranden i Ängra.

* Viktigt meddelande till allmänheten i Trängslet och Dalarnas län:

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Läs mer om skogsbranden vid Trängslet.

 • Just nu rasar flera svåra skogsbränder i Sverige och det brinner på 80 platser runt om i landet, uppger SOS Alarm.
 • Eldningsförbud är utfärdat i nästan hela landet – för mer information: www.lansstyrelsen.se   
 • Till kvällen väntas italienska brandbombningsplan landa i Örebro för att hjälpa till med släckningsarbetet.
 • Räddningstjänsten söker frivilliga att delta i släckningsarbetet, främst vid den stora skogsbranden i Pålgård, men också i Härjedalen. 
 • Ha alltid koll på vart du befinner dig så att du snabbt kan ge SOS-operatören adressen eller positionen för händelsen
 • Använd gärna en app eller en karta i mobilen där du kan få fram dina koordinater
 • Om du ser rök på avstånd, försök ta dig närmare för att  kunna ge SOS-operatören en bra beskrivning av vad som händer och vart branden är
 • Röklukt kan färdas lång väg – om du känner att det luktar rök utomhus, försök först se om du kan se rök eller öppna lågor innan du ringer 112
 • Lägg in de nummer som ska användas vid mindre brådskande händelser i som kontakter i din mobil
 • Använd de icke-akuta numren om ditt behov av hjälp inte är brådskande, t ex om du vill göra en polisanmälan i efterhand, ha råd vid mindre allvarliga sjukdomar eller vill få information om en händelse
 • Drick måttligt med alkohol, värmen gör att man lätt dricker mer än man tänkt
 • Kyl gärna ned dig genom att t ex fukta en handduk med svalt vatten och lägg över pannan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

skogsbränder sommar 2018 - teckenspråk

Mer i ämnet
Bränder breder ut sig i landet
Foto: Räddningstjänsten Jämtland
Det brinner på ett stort antal platser runtom i landet och några av de största värsta bränderna rasar i kommunerna Härjedalen, Ljusdal, Ragunda och Älvdalen. Foto: SVT grafik