Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Brandmännens uppmaning: Tänd inte kolgrillen

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt torrt och råder eldningsförbud i nästan hela landet. Därför bör man vara väldigt försiktig om man ska grilla och absolut inte använda engångsgrillar.

Det råder eldningsförbud i nästan hela landet och är extremt torrt i skog och mark.

– Det här tar vi bara till när det är allvarligt läge. Nu är vi på extremvärden och det är förbjudet, alltså ett lagbrott att elda, säger Anders Edstam, vice brandchef på Södertörns brandförsvar.

Grillförbud på många håll

Det är kommunen och länsstyrelsen som fattar beslut om eldningsförbud och olika regler gäller i olika delar av landet.

– Men all hantering av öppen eld i skog och mark är förbjuden. Egentligen får man inte ens tända en tändsticka, säger Anders Edstam.

Så vad är din rekommendation vad gäller grillning?

– Bor man så att man riskerar att tända eld på sin tomt eller skog och mark skulle jag inte tända en kolgrill idag, men en gasolgrill kan man använda.

Och engångsgrillar?

– De är inte godkända och har extremt lågt brandskydd. Det är dubbelfel att använda engångsgrillar idag.

Böter och fängelse

Den som bryter mot eldningsförbudet kan få böter och råkar man antända en brand kan man dömas till grov allmänfarlig oaktsamhet, ett brott som kan ge fängelse.

– Och så kan man ju bli av med sitt hus, säger Anders Edstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.