Stridsflyg och andra vapensystem används allt mindre. Foto: TT Nyhetsbyrån

Brasilien köper JAS

Publicerad

Brasilien köper 36 JAS-plan, det bekräftade landets försvarsminister på onsdagskvällen.

– Vi köper 36 Jas-stridsflygplan av Sverige. Vi väljer Jas för att de har den bästa tekniken och det bästa priset, sade försvarsminister Celso Amorim vid en presskonferens.

Enligt Amorim ska JAS-tillverkaren Saab utveckla en ny version av Gripen som ska kombinera svensk och brasiliansk teknologi. Exempelvis kan det betyda att flygplanen utrustas med brasilianska vapen. Det innebär också att delar av planen kommer att produceras i Brasilien.

Närmast väntar nu förhandlingar om formerna för kontraktet och hur JAS-tekniken ska föras över till Brasilien, förhandlingar som kan ta uppemot ett år. De första planen ska sedan levereras 48 månader efter att kontraktet är klart.

Snowden en anledning

Det brasilianska beslutet har tagit lång tid. Ett franskt plan ansågs för dyrt och USA var länge med i kampen om det brasilianska kontraktet.

En av anledningarna till att Brasilien valde svenska JAS kan vara Edward Snowdens avslöjande att USA har spionerat på bland annat Brasiliens regering, enligt brasilianska medier. Efter avslöjandet har förhandlingarna vägt över mer och mer till Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.